Zawieszenie w pełnieniu funkcji kuratora społecznego

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Zawieszenie w peŁnieniu funkcji kuratora spoŁecznego

Postautor: zuzana » 30 sty 2006, 15:49

Mam takie zapytanie, obecnie (od około roku) pełnie funkcje kuratora społecznego w najblizszym czasie jednak z powodu braku mozliwości zatrunienia w kraju mam zamiar wyjechać do pracy do Wielkiej Brytanii na okres jednego roku i w związku z tym czy zostane automatycznie skreślona z listy kuratorów społecznych czy jest np. możliwość zawieszenia w pełnieniu tej funkcji na okres tego roku ? Pełnienie tej funkcji daje mi bowiem wiele satysfakcji i chciałabym po powrocie do kraju nadal pełnić tą funkcje.
zuzana

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 30 sty 2006, 17:08

Z takimi kuratorami jak Ty jest tylko duzo roboty ... Ty sobie wyjedziesz, a kurator zawodowy musi powierzac Twoje dozory innym. Dodatkowo jest duze prawdopodobienstwo, ze w przyszlosci wyjedziesz ponownie - moja rada zrezygnuj dobrowolnie z pelnienia tej funkcji, ktora daje Ci tyle satysfakcji, ale zrozum, ze to nie przedszkole, tylko S¡D :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: zuzana » 30 sty 2006, 17:23

Ale z ciebie Gbur !!!! W swoją prace wkładam napewno więcej wysiłku niż ty więć daruj sobie złosliwe komentarze i nikt mi za to nie płaci !! Jestem kuratorem społecznym poto aby pomagac innym i mimo krótkiego okresu sprawowania tej funkcji mam swoje sukcesy. A jak jestes taki mądry to ,,załatw" mi prace w kraju bo tutaj prace mozna tylko ,,załatwić" a ja niestety nie mam ustawionych rodziców i do wszyskiego musze dochodzicć własnymi siłami ! Ja też muszę za cos zyć !! Sytuacja w kraju zmusza mnie do wyjazdu !!
zuzana

Postautor: zunia » 30 sty 2006, 17:33

Bartłomiej
Z Twoich niektórych wypowiedzi na tym forum wynika, że jestes kuratorem świetnie przygotowanym merytorycznie do pełnienia tego zawodu, masz duża wiedze i doświadczenie.....więc proponuję zamiast atakowac zuzannę ....po prostu odpowiedziec na pytanie. No chyba że nie możesz się powstrzymac od "błyskotliwych" docinków...... :?:
zunia

Postautor: eska » 30 sty 2006, 18:41

Zuzano. Porozmawiaj na ten temat z kuratorem zawodowym, któremu podlegasz. Nie musisz rezygnować z kurateli społecznej z powodu wyjazdu " za chlebem". Uzasadnij swoją decyzję. Ale tak jak napisał Bartłomiej, jest to kłopotliwe dla kuratora zawodowego i jeśli będzie sie powtarzać, to nie bądź zdziwiona, że zawodowy może z Ciebie zrezygnować. ¯yczę powodzenia .
eska

Postautor: goja » 30 sty 2006, 19:34

Zuzanno, akurat jestem na biezaco w tym temacie, mialam podobna sytuacje do rozwiązania.
I niestety zgodnie z nasza ustawa art.89 prezes SR zawiesza w czynnosciach kuratora społecznego na wniosek kierownika zespoły tylko w 1 przypadku - gdy toczy sie przeciwko niemu postępowania karne.
Tak stanowi ustawa, innej możliwości zawieszenia w czynnosciach kuratora nie ma.
Dalsza decyzja należy do Ciebie.
Zyczę powodzenia.
goja
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: bratek13@op.pl » 30 sty 2006, 21:15

Droga Zuzano, spróbuj napisać do Prezesa Sądu Rejonowego w ten sposób:"Proszę o zwolnienie mnie z powierzonej mi funkcji kuratora społecznego na okres od ... do ... w związku z zaplanowanym w tym czasie pobytem w Wielkiej Brytanii". Kurator zawodowy i kierownik zespołu powinni Twoje pismo zaakceptować, a Prezes wyrazić zgodę. W moim sądzie to przeszło, może i Tobie się uda. Spróbuj - bratek.
bratek13@op.pl

Postautor: mamut » 31 sty 2006, 0:31

Chciałbym mieć tylko takie kłopoty,jak zmiana kuratora społecznego w dozorze.Zuzanno niestety będziesz musiała pewnie zrezytgnować z tej funkcji,ale dobra opinia kuratora zawodowego i kierownika po Twoim powrocie pozwoli Ci-mam nadzieję -na powrót do niej.Jest tak,jak pisze goja.Wyjeżdżaj,jeśli możesz,uwazaj na Siebie.POWODZENIA.
Awatar użytkownika
mamut
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: virus » 01 lut 2006, 0:06

Na początku zastrzegę, że nie jestem nawiedzonym kuratorem i raczej twardo stąpam po ziemi. Niemniej jednak trochę z niedowierzaniem czytam w/w opinie. Czy nikt z Was nie pomyślał o podopiecznym? Ot tak sobie zmieniamy kuratora bo: jeden chce wyjechać za granicę, drugiegi ma "za dużo", trzeci nie może bo znajomy, czwartemu za daleko itd.. Zdobycie zaufania podopiecznego czasami trwa i kosztuje (pracy, nerwów itd) ale co tam w końcu to tylko podopieczny ...
virus

Postautor: zuzana » 02 lut 2006, 14:59

Rozumiem ciebie całkowicie, myslisz że ja nie myśle o swoich podopiecznych ? Otóż myśle i spędza mi to wielokrotnie ,,sen z powiek". Wcale nie chciałabym rezygnować ale czasmi nie ma wyjścia na prawde, zrobiłabym wszystko aby nie jechać ale niestety czasmi sytuacja nas do tego zmusza. Ja niesty muszę za coś żyć i utrzymać moich rodziców którzy są bez pracy a za 600 zł które zarabiam w tej chwili nie jestem w stanie nas utrzymać a na moim tereni niestety nie ma pracy !!!
Nie mam przecież zamiaru odejśc tak z dnia na dzień przygotowuje się dotego od dawna. Obecnie zostało mi 5 podopiecznych w tym dwoje z kuratorem zawodowym stwierdziliśmy że mozna zwolnić z dozoru.
zuzana

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych