Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
webkurator pisze:Ustawa o k.s. nie precyzuje konkretnego wieku jaki należy spełnić by zostać kuratorem społecznym. Ewentualnie na kuratora zawodowego czytałam kiedyś zapis, że ma mieć 24 lata - ale tj. logiczne, po skończonych studiach mgr( co jest koniecznością) ma się tyle lat:) Jeśli chodzi o społecznego ustawa mówi, że musimieć osoba duże doświadczenie w działalności wychowawczej, opiekuńczej, resocjalizacyjnej etc. Jako nauczyciel troszkę mało tego doświadczenia z zakresu reso. ale zawsze to coś
Myślę, że ten ,,nieodpowiedni wiek'' był tylko zaczepką by Pania nie powolać w poczet kuratorów społecznych. Przykro mi, ale jednocześnie życzę wytrwałości w dążeniu do celu, powodzenia!
Zgadzam się. Regulacje "zwyczajowe", a nie wynikające z obowiązujących przepisów prawa, powinniśmy rozbrajać, obnażać i demontować odwołując się do podstawowej kwestii: czy są umocowane w konkretnej podstawie prawnej, czy też wynikają z czyjegoś "widzimiesię". Pytanie o merytoryczne uzasadnienie i wskazanie podstawy prawnej jest jak najbardziej na miejscu.kesey pisze:Albo działamy na podstawie obowiązujacego prawa, albo wprowadzamy regulacje "zwyczajowe" na zasadzie "bo tak i już", lecz nie żądajmy później aby traktowano nas poważnie i nie okazujmy zdziwienia kiedy obróci się to przeciwko nam.
kuffs pisze:Kgb14 - dobrze powiedziane
kgb14 pisze:od oceniania tego jak traktuje swoich dozorowanych/skazanych ( nie podsądnych jak to ujęłaś) mam całą masę przełożonych oraz kontroli ...wiec jakby nie Tobie to oceniać
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości