wniosek kuratora o warunkowe zwolnienie

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

wniosek kuratora o warunkowe zwolnienie

Postautor: krysia11 » 11 sie 2011, 19:32

Witam, chcę wystąpić z wnioskiem o warunkowe zwolnienie dla podopiecznego do którego miałam 2 sprawy O . Z jednej odbywa kpw a 2 mam na półce. To alimenty. Gość w porządku. Załapał oblig, nie miał pracy bo stary i chory. Ale teraz może mieć pracę i matka ok chce mu pomóc.
Ja niedługo pracuje i nie wiem jak będzie z ewentualnym wezwaniem mnie na sprawę bo to drugi koniec kraju. Nikt u mnie w zespole nie wie bo nigdy z takimi wnioskami nie występowali.
Proszę o pomoc
krysia11

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kuffs » 11 sie 2011, 22:43

Po prostu ręce opadają :(
kuffs

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 11 sie 2011, 23:46

kuffs pisze:Po prostu ręce opadają :(

Ręce do góry :!: :wink:

Witaj Krysia!

Sąd penitencjarny rozpatrując wniosek kuratora o warunkowe zwolnienie winien go wysłuchać, co oznacza, że nie musi. W komentarzach do kkw przyjmuje się, że do wysłuchania powinno dojść, jeśli nie stoją na przeszkodzie ku temu jakieś szczególne okoliczności. W Twoim przypadku np. tą szczególną okolicznością może być znaczna odległość. W każdym jednak przypadku złożenia przez kuratora wniosku, sąd ma obowiązek zawiadomić go o terminie tego posiedzeniu (art. 22 par. 1 k.k.w.). Natomiast jeśli jego obecność uzna za konieczną, to wtedy go wzywa (art. 22 par. 3 k.k.w.).

W Twoim przypadku nie zagwarantuję Ci, że jak wystąpisz z takim wnioskiem, to sąd na pewno nie wezwie Cię. Przepisy przepisami, a życie jest różne ;) Mój kolega np. swego czasu był wzywany do ZK oddalonego o 250 km. Ja z kolei w końcówce czerwca składałem wniosek o WZ w sprawie skazanego, który przebywał w ZK oddalonym ok. 100 km. Sąd o posiedzeniu zawiadomił mnie, nie wzywając. Dzisiaj owy skazany stawił się u mnie po uzyskaniu warunkowego we wtorek ;)
Tak więc, niestety wszystko zależy od sądu, a raczej od sędziego, czy czasem z automatu nie wyda sekretariatowi jakiś zarządzeń, nie spoglądając, skąd to jest kurator, który odważył się robić mu robotę :)
Zależy też od kuratora, który składa taki wniosek, tzn. jak przygotował się do jego złożenia, jaką zawarł argumentację i od poczynionych ustaleń w sprawie skazanego, tj. np. określenia możliwości i przeszkód do uzyskania WZ przez skazanego.

A tak na koniec, to naprawdę zachęcam do czytania komentarzy do kodeksów. Tam (prawie) wszystko jest napisane ;)
Pozdrawiam.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: morphine » 12 sie 2011, 11:09

Witajcie!
Niby Sąd penitencjarny winien wysłuchać kuratora, ale ...ja miałem przypadek, że złożyłem wniosek i nawet nie zostałem zawiadomiony o terminie posiedzenia:)
Otrzymałem dopiero odpis nieprawomocnego postanowienia.
Pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Aurelius » 12 sie 2011, 21:59

Oczywiście takie rzeczy się zdarzają, lecz gdyby sprawa zakończyła się nie po Twojej myśli, to masz jak na tacy wygraną sprawę w II instancji. Odwołując się na ten argument, postanowienie zostałoby uchylone i przekazane do ponownego rozpatrzenia, a gdyby uprawomocniło się już, to byłyby też podstawy, do wznowienia postępowania.

Przykładowy judykat:
Postanowienie SA w Krakowie z 2006-05-19, II AKzw 323/06
Teza:
Sąd Okręgowy naruszył przepis art. 22 § 1 w zw. z art. 173 § 2 pkt 9 KKW, bowiem nie zawiadomił sądowego kuratora zawodowego o terminie posiedzenia w przedmiocie udzielenia skazanemu przerwy w karze, choć to właśnie kurator wniósł o udzielenie przerwy.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi