Zmiany w KKW poprzez pryzmat kuratora sĄdowego.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Orange » 06 sty 2012, 12:16

Myślę Aureliusie, że pokręcone to, jak dzisiejsza pogoda. Uważam, że jest to po prostu błąd ustawodawcy, a ludziom przyjdzie kombinować, że ho, ho! Przecież, jeśli osoba otrzymała Wz – niezależnie od uprawomocnienia postanowienia w tym zakresie, i popełniła przestępstwo po opuszczeniu zk, to istniał art. 160par. 1 i 1a lub 2 – jasny i czytelny, a ten zapis jest nadęty do absurdu. Jakie ma znaczenie dla odwołania Wz data popełnienia czynu – czy przed uprawomocnieniem, czy po? Ma znaczenie okres próby. Tak wiem, że upraszczam, ale po co komplikować?
kgb14 pisze:No właśnie u mnie tez jest debata na ten temat .... w poniedziałek sędzia ma sie ustosunkować - jak to u Was rozwiązano ....ja proponowałbym jakąś dyspensę ze strony sadu aby to kuratorzy jakoś .....no....wyrażali tą zgodę ......bo po prostu technicznie tego jakoś nie widzę. Poza tym jeszcze kwestia pisemnego upomnienia ---- czy przez takie upomnienie może być rozumiana rozmowa ostrzegawcza którą podpisuje skazany czy stricte ma być to wysłane pocztą --a jak nie odbierze :?: Jakaś paranoja :?

To może być trudne technicznie dla podopiecznych, myślę, że czasem w ogóle nie do przeskoczenia (wyjazdy z „dnia na dzień” – dostają telefon z agencji pracy i za 3 dni jadą). Mam nadzieję, że będzie wchodził zdrowy rozsądek.

Jeśli chodzi o upomnienia – zgadzam się z Wojti. Moim zdaniem, wiele zależeć będzie od konkretnej sytuacji – raz upomnienie wyślesz pocztą (np. przy uchylaniu się od dozoru), raz możesz wręczyć osobiście (np. podczas rozmowy ostrzegawczej). Moim zdaniem jednak, na tym piśmie zawsze powinien być tytuł „UPOMNIENIE” i informacja o konsekwencjach dalszego niezastosowania się do obowiązków.
Przy odroczeniu wykonania kary – zależeć to będzie od sposobu pracy. Ja np. zanim jadę na wywiad o odroczenie zbieram informacje od dzielnicowego, izby wytrzeźwień; OPS; potem idę do sąsiadów; na końcu robię wywiad pod adresem. Będę mieć przygotowany druk „upomnienia” na wywiad (jakby co), może być i tak, że będziemy go wysyłać pocztą, bo informacje napłyną po zrobieniu wywiadu.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: kaniol » 06 sty 2012, 13:48

Aurelius
Na wstępie chciałem Ci przekazać wyrazy szacunku i gorąco podziękować za udostępnienie tego cennego opracowania, które stało się początkiem dyskusji.
W mojej skromnej ocenie, w sytuacji opisanej nieco wcześniej, tj.:
Sławek oczywiście dalej ten przepis jest niejasny i kontrowersyjny, bo co w przypadku kiedy właśnie mam WZ po postępowaniu odwoławczym, kiedy prawomocność postanowienia określa początek okresu próby. Jeśli skazany popełni przestępstwo po wydaniu postanowienia, a przed prawomocnością, to jest to przed okresem próby i nie ma podstawy do odwołania w obecnym KKW.

Faktycznie w opisanym casusie naruszenie nie nastąpi w okresie próby, ale nastąpi - po opuszczeniu przez skazanego jednostki penitencjarnej, co daje podstawę do odwołania WZ na mocy art. 160$3 k.k.w w zw. z art. 75$3 k.k. ...jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny... słowo ...wyroku... w tym przypadku będzie surogatem ....postanowienia...
kaniol
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: Aurelius » 06 sty 2012, 13:49

Orange pisze:Jakie ma znaczenie dla odwołania Wz data popełnienia czynu – czy przed uprawomocnieniem, czy po? Ma znaczenie okres próby.

Pełna zgoda.

@Kgb14, tak jak pisze Orange, przez takie upomnienie jest rozumiane tylko i wyłącznie upomnienie na piśmie, gdzie jest tytuł UPOMNIENIE S¡DOWEGO KURATORA ZAWODOWEGO. Dobrze byłoby, aby te upomnienia zostały opracowane odgórnie dla całego kraju, a nie w każdym okręgu będzie to wyglądało redakcyjnie inaczej. Generalnie śmiało można wykorzystać górę redakcyjną np. od sprawozdania z objęcia dozoru z tym rozkładem sygnatur numerów pozycji itp. W takim upomnieniu stosownie do art. 173 par. 4 kkw należy wskazać podopiecznemu rodzaj naruszenia oraz informacje o skutkach niezastosowania się do tego upomnienia, a odpis upomnienia niezwłocznie przesłać sądowi. Warto również zamieścić pozycję do podpisu dla podopiecznego: Otrzymałem: data i podpis.To w przypadku osobistego wręczania upomnienia, albowiem w przypadku wysyłania pocztą, mamy zwrotne potwierdzenie odbioru upomnienia.

Co do wręczania, to tak jak pisał Wojti, wręczamy osobiście lub pocztą. W przypadku osoby pozostającej w okresie odroczenia i po ustaleniu, że zaszły okoliczności uzasadniające udzielenie upomnienia pisemnego, wydaje mi się, że śmiało można takie upomnienie wysłać pocztą.

kaniol pisze:Aurelius
Na wstępie chciałem Ci przekazać wyrazy szacunku i gorąco podziękować za udostępnienie tego cennego opracowania, które stało się początkiem dyskusji.

Dziękuję Kaniol. Również za Twój głos w tej dyskusji.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: morphine » 06 sty 2012, 14:25

Czy wysyłacie, dajecie do podpisu nowe pouczenia wszystkim którzy zostali objęci dozorem przed 2012r.?
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Orange » 06 sty 2012, 17:24

morphine pisze:Czy wysyłacie, dajecie do podpisu nowe pouczenia wszystkim którzy zostali objęci dozorem przed 2012r.?

Morphine - to nie słyszałeś? DWOiP opracowuje już nowe druki w związku ze zmianami kkw. Słyszałam, że bardzo zależy Departamentowi, by troszkę ulżyć kuratorom w ich pracy. Ponieważ brak jest środków finansowych na wzrost wskaźników, to chociaż w ten sposób chcą nam pomóc :twisted:
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Wojti » 06 sty 2012, 17:29

Moim zdaniem jest to konieczne, ponieważ skazany powinien wiedzieć o zmianach prawnych, dotyczących jego sytuacji, ale przyznam, że o tym nie pomyślałem. Wracam z uporem maniaka do druków upomnień, pouczeń, wniosków - czy uważacie nadal, że w każdym zespole powinniśmy zmieniać je na własną rękę i czy nie powinna powstać jakaś ujednolicona forma tych dokumentów, narzucona z góry? Przeciez jest tych dokumentów do zmiany co najmniej kilkanaście...
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: kgb14 » 06 sty 2012, 17:33

Pewnie dokumenty będa Lewocopodobne :mrgreen:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Zet » 06 sty 2012, 17:51

Drogi Adminie, czy nie uwazasz ze ten temat to rzeka i dlugo jeszcze bedzie nas zaprzatal zanim to wszystko ogarniemy ( czyli kolejnej nowelizacji ) Prosze zatem abys rozwazyl jego podzial ( wg art ) bo bedzie problem z odnaleziem tego co w danej chwili bedzie komus potrzebne ?

pozdrawiam
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: agawe » 06 sty 2012, 18:05

Czytam, czytam i nie do końca rozumiem... Chodzi o postanowienie o warunkowym zwolnieniu i okresie próby z z nim związanym. Może ktoś wyjaśni mi moje wątpliwości.
Jeżeli sąd wydaje postanowienie o udzieleniu warunkowego i obecny na posiedzeniu prokurator też o to wnioskuje, to kto miałby się żalić na to postanowienie? Postanowienie wówczas jest wykonalne z dniem wydania postanowienia.
Co dzieje się w sytuacji, gdy prokurator się sprzeciwia, zapowiada zażalenie, czy wówczas też postanowienie staje się wykonalne? Czy nie jest przypadkiem tak, że skazany nie opuszcza wówczas zk do czasu prawomocnego rozstrzygnięcia?
Czy w ogóle jest możliwe, aby skazany był na wolności a sprawa była z zażaleniem w wyższej instancji?
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kaniol » 06 sty 2012, 18:41

ZET ma rację, niezły przekładaniec z tego postu się zrobił :roll:
ale zanim to ktoś ogarnie to jeszcze dorzucę
Czy wysyłacie, dajecie do podpisu nowe pouczenia wszystkim którzy zostali objęci dozorem przed 2012r.?

Moim zdaniem jest to konieczne, ponieważ skazany powinien wiedzieć o zmianach prawnych, dotyczących jego sytuacji,...

Oczywistym jest, że teraz trzeba wręczać/wysyłać zaktualizowane pouczenia, ale nie znajduję uzasadnienia by za każdym razem "światu i ludziom obwieszczać radosną nowelę”, z treści art. 172$1 kkw wynika, że pouczenie jest czynnością jednorazową.
Ostatnio zmieniony 06 sty 2012, 18:55 przez kaniol, łącznie zmieniany 2 razy
kaniol
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 06 sty 2012, 18:41

Agawe, prawomocność postanowienia o wz jest czasem dla mnie zagadką.
Mam przed sobą takie oto postanowienia:
- sąd wydaje postanowienie o niezwłocznym warunkowym zwolnieniu; postanowienie uprawomocnia się za 7 dni, a samo postanowienie jest, tak jak piszesz, wykonalne natychmiast.
- sąd wydaje postanowienie o warunkowym zwolnieniu, okres próby ustanawia od uprawomocnienia się orzeczenia. Pieczątka prawomocności to ...data wydania postanowienia.

:shock:

Pozdrawiam.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: agawe » 06 sty 2012, 19:13

Orange pisze: Przecież, jeśli osoba otrzymała Wz – niezależnie od uprawomocnienia postanowienia w tym zakresie, i popełniła przestępstwo po opuszczeniu zk,

Orange, no właśnie chodzi o to, że to jest chyba niemożliwe, aby skazany opuścił zk, jeżeli nie jest pewne uprawomocnienie się postanowienia o warunkowym. Wydaje mi się, że postanowienie jest wykonalne w dniu jego wydania, jeśli jest zgodność stron i nikt nie sprzeciwia się rozstrzygnięciu (oczywiście wydaje mi się, bo pewności nie mam )
Zatem, gdyby tak było, nie byłoby problemu z popełnieniem przestępstwa przez skazanego na wolności po wydaniu postanowienia, ale przed jego uprawomocnieniem się.
Pozostaje jeszcze kwestia popełnienia w takim okresie przestępstwa na terenie zk.... ale chyba sąd wyższej instancji mając wiedzę na ten temat nie uwzględniłby zażalenia skazanego i nie udzieliłby warunkowego ... :shock:
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 06 sty 2012, 22:07

Teraz rozumiem i zgadzam się z Tobą :)
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 06 sty 2012, 23:37

---------- 22:10 06.01.2012 ----------

kaniol pisze:Faktycznie w opisanym casusie naruszenie nie nastąpi w okresie próby, ale nastąpi - po opuszczeniu przez skazanego jednostki penitencjarnej, co daje podstawę do odwołania WZ na mocy art. 160$3 k.k.w w zw. z art. 75$3 k.k. ...jeżeli skazany po wydaniu wyroku, lecz przed jego uprawomocnieniem się, rażąco narusza porządek prawny... słowo ...wyroku... w tym przypadku będzie surogatem ....postanowienia...
Nie bardzo przemawia do mnie takie nawiązanie/analogia. Art. 75§3 k.k. jest podstawą do (jedynie) fakultatywnego zarządzenia wykonania kary; nie może być jednocześnie podstawą do bezwzględnie obligatoryjnego odwołania warunkowego zwolnienia (w art. 160§3 k.k.w. ustawodawca zestawia w jednym szeregu przesłanki z art. 160§1 pkt 1, §2 k.k.w. i 75§3 k.k. - znamionuje to według mnie brak konsekwencji /w jednym miejscu fakultatywność a w innym bezwzględna obligatoryjność/, niedoróbę albo nową świecką tradycję). Może sędziowie penitencjarni będą potrafili to jakoś wyjaśnić czy zinterpretować, choć, moim zdaniem, powinno to wynikać z przepisu k.k.w. wprost.

---------- 22:12 ----------

agawe pisze:Wydaje mi się, że postanowienie jest wykonalne w dniu jego wydania, jeśli jest zgodność stron i nikt nie sprzeciwia się rozstrzygnięciu (oczywiście wydaje mi się, bo pewności nie mam )
Tak właśnie jest.

---------- 22:37 ----------

agawe pisze:Co dzieje się w sytuacji, gdy prokurator się sprzeciwia, zapowiada zażalenie, czy wówczas też postanowienie staje się wykonalne?
W takim przypadku postanowienie nie jest wykonalne. A skazany oczekuje w ZK na rozstrzygniecie SA.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kaniol » 07 sty 2012, 11:29

Wracając do zastępczej formy grzywny wydaje się, że po usunięciu z art. 45§2 kkw delegacji do art. 62 i 63 kkw nie mamy podstaw do składania wniosków o odroczenie i przerwę w wykonaniu pracy społecznie użytecznej. W przypadku ciężkiej choroby można poinformować sąd o zaistniałych warunkach określonych w art 15§2 kkw, a co z lżejszymi chorobami, ciążą, złamaniami itp.?
kaniol
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych