Zmiany w KKW poprzez pryzmat kuratora sĄdowego.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Aurelius » 07 sty 2012, 13:01

@Zet oczywiście rozważę taki podział, albowiej niewątpliwie będzie to konieczne. Dajcie tylko trochę czasu ;)

@Agawe, słusznie prawisz ;) Postanowienia o WZ stają się natychmiast wykonalne, jeśli sąd warunkowo zwalnia przy jednoczesnym braku sprzeciwu prokuratora. Jeśli prokukartor wnosi sprzeciw, to automatycznie jest to zapowiedź zażalenia. Jeśli sąd udzieli WZ, w takiej sytuacji skazany pozostaje w ZK, do czasu prawomocności. W przypadku kiedy sąd apelacyjny utrzymuje w mocy postanowienie o WZ, to w tej sytuacji data prawomocności jest początkiem okresu próby. W sytuacji kiedy sąd penitencjarny daje WZ, a prokurator nie sprzeciwia się, to postanowienie o WZ staje się wykonalne w trybie natychmiastowym przed pracowomocnością i z datą jego wydania startuje okres próby.
Praktyka oczywiście zna jednak przypadki, kiedy sąd dał WZ, prokurator się nie sprzeciwił i przed prawomocnością skazany opuścił ZK. Następnie prokurator udał się do swojej siedziby, zreferował swojemu przełożonemu wokandę z penitencjarnego, a jego szef w sprawie gdzie prokurator nie zgłaszał sprzeciwu, nakazał absolutnie złożenie zażalenia. I tutaj robi się problem. Skazany poza ZK, a postanowienie nieprawomocne z uwagi na zażalenie "proka" i niepewność co do rozstrzygnięcia II instancji ;)

agawe pisze:Pozostaje jeszcze kwestia popełnienia w takim okresie przestępstwa na terenie zk.... ale chyba sąd wyższej instancji mając wiedzę na ten temat nie uwzględniłby zażalenia skazanego i nie udzieliłby warunkowego ... :shock:

Agawe, co do popełnienia przestępstwa, to wtedy możemy o tym mówić, jeśli mamy prawomocny wyrok, bo do tego czasu obowiązuje zasada domniemania niewinności i taka osoba albo jest podejrzana, albo w stanie oskarżenia, więc bardzo mało prawdopodobnym byłoby, aby sąd apelacyjny przed swoim posiedzeniem zażaleniowym, gdzie zażalenie prokuratora musi rozpatrzyć do 14 dni, miał już wiedzę, że skazany popełnił przestępstwo (nawet gdyby doszło do "depekowania się" skazanego i nawet gdybyśmy mówili o tzw. sądzie 24 godzinnym, bo tam jest również tryb odwoławczy). Co najwyższej możnaby tutaj mówić o jakimś innym rażącym naruszeniu porządku prawnego i w związku z tym brak pozytywnej prognozy do udzielenia WZ.

Co do pouczeń, to moim zdaniem należałoby takie nowe pouczenia, tzn. zgodne z obowiązującym stanem prawnym ponownie udzielić wszystkim podopiecznym (dozorowanym, skazanym z obowiązkiem), ponieważ z przepisu przejściowego z ustawy zmieniającej, tj. z art. 10 ust. 1 wynika, że Przepisy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą stosuje się również przy wykonywaniu orzeczeń, które stały się wykonalne przed dniem jej wejścia w życie. Ograniczenie co do stosowania dotyczy kwestii związanych z właściwością i karą grzywny, kosztami itp.

@Kaniol zgadza się, po zmianie 45 par. 2 kkw nie mają zastosowania do p.s.u. przepisy dotyczące kary o.w. związane z przerwą i odroczeniem. Jednakże moim zdaniem nadal przepisy te możemy stosować (stosownie do art. 10 ust. 2 ustawy zmieniającej) do wszystkich tych spraw zakończonych prawomocnym orzeczeniem przed zmianami, w których grzywna nie została wykonana, albowiem przepis ten wskazuje wprost: w sprawach zakończonych prawomocnym orzeczeniem, w których grzywna, należności sądowe lub pieniężna kara porządkowa nie zostały wykonane, do wykonania orzeczenia w tym zakresie stosuje się przepisy dotychczasowe.
W przypadku choroby lub innych przeciwskazań zdrowotonych (ale to już nie nasza sprawa, jak pisał Bosman), sąd może wtedy zarządzić zastępczą karę p.w. z mocy art. 46 par. 1 pkt 2 k.k.w.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Zmiany w KKW - wŁaściwość sĄdu przy wyrokach SO !!!!!!!!

Postautor: Aurelius » 08 sty 2012, 0:19

Czy zwróciliście uwagę, że teraz stosownie do zmian, jeśli mamy wyrok sądu okręgowego, jako sądu I instancji, gdzie orzeczono karę z warunkowym zawieszeniem jej wykonania i dozór kuratora, to stosownie do nowego art. 3 par. 1 kkw, jak i mając na uwadze zmiany w art. 178 k.k.w. właściwy do wykonania tego wyroku, a więc i również do zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności będzie sąd okręgowy I instancji lub sąd okręgowy właściwy na miejsce stałego pobytu skazanego, a nie sąd rejonowy, jak dotychczas. Zatem wniosek o zarządzenie wykonania kary należy złożyć do sądu okręgowego I instancji, a jeżeli skazany przebywa w innym okręgu, to do sądu równorzędnego, właściwego na to miejsce stałego pobytu skazanego. Wcześniej art. 178 par. 1 kkw był przepisem szczególnym do art. 3 par. 1 kkw i mówil, że
W sprawach związanych z wykonaniem orzeczenia o warunkowym zawieszeniu wykonania kary oraz w sprawie zarządzenia wykonania zawieszonej kary właściwy jest sąd, który w danej sprawie orzekał w pierwszej instancji, jednakże w stosunku do osoby skazanej przez sąd powszechny pozostającej pod dozorem właściwy jest sąd rejonowy, w którego okręgu dozór jest lub ma być wykonywany.

Teraz art. 178 kkw całkowicie został zmieniony i nie wskazuje w ogóle na odstępstwo od ogólnej zasady z nowego art. 3 par. 1 k.k.w., tj.
Sąd, który wydał orzeczenie w pierwszej instancji, jest właściwy również w postępowaniu dotyczącym wykonania tego orzeczenia. Jednakże w stosunku do skazanego lub sprawcy przebywającego w okręgu innego sądu właściwy w postępowaniu dotyczącym wykonania orzeczenia jest sąd równorzędny, w którego okręgu skazany lub sprawca ma miejsce stałego pobytu, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Z tego co wyczytałem na forum sędziów, to w niektórych sądach rejonowych, wszystkie sprawy dozorowe przy warynkowym zawieszeniu, orzeczone z mocy wyroków sądu okręgowego, ktore dotychczas rejetrowały wydziały wykonawcze sądów rejonowych, nakazano zwrócić do sądu okregowego. Przepis przejściowy, tj. art. 11 ustawy zmieniającej dotyczy właściwości miejscowej sądu, a tutaj mamy właściwość rzeczową, zatem zmiany we właściwości dotyczyć będą wszystkich spraw, zarówno tych co się uprawomocniły przez wejściem w życie zmian, jak i co oczywiste tych co dopiero się uprawomocnią.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: morphine » 08 sty 2012, 12:03

Ciekawe czy taki był zamysł ustawodawcy, ale spowoduje to kolejne zamieszanie. No chyba, że chcieli odciążyć SR na rzecz SO.
Warto czytać forum sędziów:)
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: anca » 10 sty 2012, 13:48

anca pisze:A mnie zastanawia też kwestia zakreslania spraw Kkow.Zgodnie z nową instrukcja wykresleniu podlegaja sprawy w których zapadło prawomocne postanowienbie o karze zastępczej.A co wg.Was ze sprawami ,w których jeszcze w ub.r. wykonanie zast.kary pozbaw. wolności wstrzymano.."do czasu wykonania kary"..????

a ja wracam do pytania zadanego kilka dni temu plus jeszcze jedna watpliwość
czy zaklad pracy powinien otrzymać od nas w chwili uprawomocnienia sie postanowienia o zast. k.p.w. inf. blokujacą przyjmowanie do pracy???..jak sądzicie????
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: morphine » 10 sty 2012, 17:36

---------- 16:30 10.01.2012 ----------

anca pisze:czy zaklad pracy powinien otrzymać od nas w chwili uprawomocnienia sie postanowienia o zast. k.p.w. inf. blokujacą przyjmowanie do pracy???..jak sądzicie????

Wydaje mi się, że powinien dostać taką informację. Problem w tym, ze my dostajemy odpis postanowienia ok miesiąca, dwóch miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia (ale to wtedy Sąd ma problem jeżeli skazany wykonywał karę po wydaniu postanowienia).
W zmianach z czerwca 2011r. art 66§3 kkw wskazano, że kurator zawodowy zawiadamia zakład pracy jedynie w przypadku zwolnienia skazanego od odbycia kary. Nic nie ma, że w przypadku orzeczenia zastępczej kary.
Ja zawiadamiałem ustanie zakład, jeżeli orzeczono zastępczą karę grzywny, albo orzeczono zkpw i osadzono delikwenta.

---------- 16:36 ----------

anca pisze:A mnie zastanawia też kwestia zakreslania spraw Kkow.Zgodnie z nową instrukcja wykresleniu podlegaja sprawy w których zapadło prawomocne postanowienbie o karze zastępczej.A co wg.Was ze sprawami ,w których jeszcze w ub.r. wykonanie zast.kary pozbaw. wolności wstrzymano.."do czasu wykonania kary"..????

Wydaje mi się, że sprawy w których wstrzymano wykonanie prowadzimy po staremu. Nie można przecież uchylić postanowienia o wstrzymaniu zastępczej bo weszły nowe przepisy.
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: selene_11 » 11 sty 2012, 0:32

---------- 23:31 10.01.2012 ----------

a ja wracam do pytania zadanego kilka dni temu plus jeszcze jedna watpliwość
czy zaklad pracy powinien otrzymać od nas w chwili uprawomocnienia sie postanowienia o zast. k.p.w. inf. blokujacą przyjmowanie do pracy???..jak sądzicie????[/quote]

Zaczynam się gubić w przepisach ale zdaje się że powiadamiamy zakłady pracy jeszcze na mocy §11 pkt6 rozp. MS z dnia 12.06.2003r., w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków przez kuratorów zawodowych.

---------- 23:32 ----------

jakoś mi to cytowanie anca nie wyszło....
"Panie daj mi cierpliwość abym pogodził się z tym czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość bym odróżnił jedno od drugiego"
selene_11

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 11 sty 2012, 0:53

selene_11

ja jestem tak ,,ugadany'' że powiadamiam telefonicznie o karze zastępczej i przypominam ze jak sie komuś odwidzi i jeszcze przed osadzeniem coś odrobi to zakład ma mnie niezwłocznie poinformować .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kaktus » 11 sty 2012, 11:43

kgb14 pisze:selene_11

ja jestem tak ,,ugadany'' że powiadamiam telefonicznie o karze zastępczej i przypominam ze jak sie komuś odwidzi i jeszcze przed osadzeniem coś odrobi to zakład ma mnie niezwłocznie poinformować .

tylko teraz już po prawomocnym postanowieniu o PW juz nie ma powrotu do wykonania kary...
kaktus
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 26 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Postautor: anca » 11 sty 2012, 15:46

I tu pojawia się problem...jak dla mnie bardzo poważny.Rozumiem,że w mysl nowych przepisów kurator po zakresleniu sprawykkow /zast.p.w./ nie ma prawa podejmowac zadnych czynności.
Tymczasem sędziowie znalezli inne wyjście. Nie ma już mozliwości wstrzymania wykonania kary zastepczej ale już mnie uprzedzono,że bedzie wykorzystywany znowelizowany art 9 kkw, który pozwala wstrzymac wykonanie całego orzeczenia !!!!/żeby dać mozliwość odpracowania chetnym/
Takie sprawy..z zarządzoną zastępczą i wstrzymanym wykonaniem ORZECZENIA mają wracać do kuratorów/bo może skazany zechce pracowac/..I co wtedy??????...pod nowy numer??? na jakiej podstawie????
Pomóżcie proszę znależć argument do odrzucenia takich spraw.....Ja już zgłupiałam!!!!Ręce mi opadły!!!

argumentem byłoby przekonanie sędziego,że podmiot nie ma prawa zatrudniać skazanego po prawomocnym postanowieniu o karze zastępczej.
Ale czy faktycznie nie ma prawa...takiego odnośnika w kodeksie nie znam..:(...może w sytuacji wstrzymania wykonania orzeczenia na podst. art 9 kkw jednak ma????
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 11 sty 2012, 18:17

A to ciekawy wybieg sędziów.
Może jednym z argumentów będzie to, że zgodnie §508 ust 21 regulaminu, sprawy Kkow zakreśla się po uprawomocnieniu się postanowienia w przedmiocie zamiany na zastępcza karę, wobec czego nie ma nawet urządzeń ewidencyjnych w których można wpisywać Kkow gdzie wstrzymano wykonanie.
Pasowałoby zajrzeć jeszcze do uzasadnienia projektu zmiany ustawy, czy ustawodawca coś wspomina o tym, że znika przepis o wstrzymaniu zkpw.
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: anca » 11 sty 2012, 18:22

morphine pisze:A to ciekawy wybieg sędziów.
Może jednym z argumentów będzie to, że zgodnie §508 ust 21 regulaminu, sprawy Kkow zakreśla się po uprawomocnieniu się postanowienia w przedmiocie zamiany na zastępcza karę, .

ten argument nie dziala.
Usłyszałam,że s.nie interesuje biurowość tylko orzekanie...a w wydziale sprawa kow nie jest zakreslana po orzeczeniu kary zastępczej
...:(
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 11 sty 2012, 18:38

Skoro wydział nie zakreśla, to może u nich powinna zostać.
Jeżeli to nie przejdzie, to My powinniśmy je wpisywać jako nowe Kkow, bo przecież poprzednie zakreśliliśmy zgodnie z instrukcją:).
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: Aurelius » 11 sty 2012, 22:19

Ja się głośno zastanawiam, czy ta możliwość wstrzymania wykonania postanowienia przez sąd dotyczy tylko wstrzymania tej natychmiastowej wykonalności, tj. do czasu prawomocności, czy w ogóle, niezależnie czy orzeczenie jest prawomocne, czy też nie. Jak wiemy, obecnie większość postanowień wydanych w postępowaniu wykonawczym staje się wykonalne z chwilą ich wydania, a nie prawomocności. Zwrot chyba, że ustawa stanowi inaczej oznacza właśnie te wszystkie inne sytuacje, gdzie dopiero prawomocność decyduje o wykonalności. W uzasadnieniu do projektu można było wyczytać:
Ponadto pozostawiono uznaniu sądu, zarówno pierwszej, jak i drugiej instancji, wstrzymanie wykonania postanowienia wydanego w postępowaniu wykonawczym, jeżeli w ocenie sądu wystąpią ku temu wskazania. Zasada taka znacznie usprawni postępowanie wykonawcze, a dotychczasowe doświadczenia i statystyki wskazują, że zaskarżalność postanowień innych niż wymienione wyżej była znikoma, podobnie jak ich skuteczność. Z tego względu brak jest racjonalnych podstaw do wstrzymywania wykonania postanowień w postępowaniu wykonawczym do czasu ich uprawomocnienia.
Pogrubienie moje.

Dodatkowo wg mnie, jeśli sąd chce być pewny, czy skazany po orzeczeniu zastępczej kary p.w. a przed osadzeniem w ZK, czasem coś tam nie odpracował, co zmniejszyłoby wymiar kary do odbycia, powinien zwrócić się o informację w trybie art. 14 kkw, co do wskazania ilości łącznie odpracowanych godzin. To jest tak, jakby sąd prawomocnie zarządził karę pozbawienia wolności, gdzie był dozór i postanowił wstrzymać wykonanie tego postanowienia o zarządzeniu kary, a następnie polecił kontynuowanie dozoru z tej sprawy. Dodatkowo rozmowa przeprowadzona z jednym z sędziów utwierdza mnie w tym, że wstrzymać można tylko orzeczenie natychmiast wykonalne, ale do czasu jego prawomocności. Czyli to wstrzymanie z art. 9 par. 3 kkw, dotyczy postanowienia nieprawomocnego. Wstrzymanie wykonania orzeczenia prawomocnego byłoby jak najbardziej możliwe, lecz w trybie art. 9 par. 4 k.k.w., w sytuacji, kiedy po prawomocności postanowienia o zkpw, skazany składa np. wniosek z trybie art. 24 par. 1 k.k.w. Wtedy tak, wszystko jest OK. Jeśli sąd uchyla lub zmienia postanowienia o zkpw i sprawa wraca do ZKSS, to nadajemy nowy nr Kkow. Równiez na takich zasadach sąd może wstrzymać wykonanie zarządzonej kary pozbawienia wolności, kiedy skazany składa wniosek o odroczenie jej wykonania.

Jeszcze jedna uwaga, nr porządkowy w wykazie Kkow ulega zakreśleniu m.in. z chwilą prawomocności orzeczenia o zkpw, a nie z chwilą jego wydania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: morphine » 11 sty 2012, 23:43

Też mi się wydawało, że chodzi tylko o wstrzymanie orzeczeń natychmiast wykonalnych, ale jak widać każdy kombinuje jak może. Bez utrwalonej lini orzeczniczej pewnie będą różne praktyki.
morphine
UpLinker
UpLinker

Postautor: anca » 12 sty 2012, 17:26

Dzięki za dodatkowe argumenty...mogą być bardzo potrzebne przy najbliższej burzy mózgów:)))

Czy macie jakieś szkolenia w związku z nowelizacją??
Kto je przeprowadza???...i z czyjej inicjatywy?????
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych