art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Aurelius » 12 lip 2012, 11:06

anca pisze:Projekt z 19 czerwca....i wszystko się klaruje
ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI
z dnia 2012 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych
Na podstawie art. 12 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych (Dz. U. Nr 98, poz. 1071, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz. U. Nr 112, poz. 1064) uchyla się § 11 – 15.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MINISTER SPRAWIEDLIWO¦CI

No i wyklarowane. Dzięki.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: jarosj » 12 lip 2012, 12:51

Dzięki Aurelius za podpowiedź. Ty to wiesz, ja to wiem bo jesteśmy kuratorami.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: Natalia35 » 12 lip 2012, 21:18

[quote="ksb"]"Ja uwag tym razem zgłaszać nie będę. Szkoda mi energii. Uważam, że jeśli pracownicy MS przygotowujący te wszystkie odpowiedzi ( np. na uchwały KRK, interpelacje poselskie itp) w każdym kolejnym piśmie nie tylko manipulują danymi statystycznymi i faktami, ale także mnie obrażają, to nie ma z kim i o czym dyskutować. "
Chyba zpomnieliście, że wszyscy jesteśmy członkami samorządu. Polecam przeczytanie rozdz. IV Naszej ustawy. Jeśli każdy wyjdzie z takiego założenia "ja tam uwag nie zgłaszam", to po co nam samorząd? Delegaci do KRK to są tylko nasi przedstawiciele, których mamy wspierać naszymi opiniami i pomagać w każdej sytuacji. A. Martuszewicz dlatego wywalczył taką ustawę, ponieważ nigdy nie mówił, że czegoś robił nie będzie bo mu się MS nie podoba. Jak w przedszkolu: zabieram zabawki z piaskownicy i nie będę się więcej bawił. Aż się boją o kształt przyszłej ustawy skoro takie postawy są prezentowane na forum KRK. Ksb może sam zaangażujesz się w działalność samorządową, poświęcisz prywatny czas, zostaniesz delagatem, wykonując wszystkie swoje zadania w sądzie i w terenie jak każdy kurator i pochylisz się nad projektami, będziesz chodził na spotkania z posłami, przygotowywał stanowiska i załatwiał wiele innych spraw dla kuratorów. Ale pewnie lepiej stukać w klawiaturę i narzekać na KRK...
Nobody is perfect:)
Natalia35

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jarosj » 12 lip 2012, 22:14

To nie do mnie, ale napisze. Chyba już wszyscy przedstawili swoją opinię o tym rozporządzeniu. Materiału poszło do KRK, że hej. Wszyscy jesteśmy członkami samorządu, ale już o tym wspieraniu delegatów naszymi opiniami, to ja nie wiem, gdzie to jest w ustawie. To tak dla porządku, bo uważam, że oczywiście delegatów trzeba wspierać, ale raczej naszej ustawy bym do tego nie zaprzęgał, tylko nasz wspólny interes. A ten jest taki, by coś zrobić, a nie pisać opinie, na które być może nikt nie czeka. Niech KRK, prezydium, delegat Stasiorowski, czy jakikolwiek inny delegat, wymyślą coś, żeby nas usłyszano. Idę jak w dym. Bo nie wiem jak ty Natalia, ale ja już nie raz poświęcałem czas, pieniądze i używałem całej swojej wiedzy dla dobra nas wszystkich. Takiego, jak je rozumiem. Robiłem to na lokalnym podwórku, bo nie jestem delegatem. Ale jeżeli ktoś mnie poprosi o pomoc, to zawsze chętnie. Tym czasem nowa opinia, to w mojej opinii, tylko nowa zabawka. Są sposoby, by nas usłyszano, ale teraz, kiedy brak nam kogoś, kto nas poprowadzi, bo AM za chwilę braknie, to nie za bardzo jest jak z tych sposobów korzystać. Więc jest bardzo źle i nie ma się dziwić frustracji niektórych. Natomiast na zakończenie ci powiem - nie krytykujcie, nie będziecie krytykowani. Wiem to po sobie. Jeżeli masz Natalia jakieś ciekawe uwagi, to raczej spisz je i wal je na PW do kolegi Stasiorowskiego, który zupełnie nie rozumiem dlaczego, poleca nam je tu na forum, dostarczyć do delegatów, pisząc, że wie, że jest czas urlopów. Tak jak by nie można było skorzystać z innych sposobów dostarczenia mu tych uwag.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: annna » 12 lip 2012, 22:17

Niektórzy obawiają się uprawnień kierownika. Tego najbardziej boją się oni sami.Ciekawe kto chciałby być kierownikiem np.15-to czy 18-toosobowego zespołu i opiniować najpierw sprawozdania wstępne, a potem od 1000 do 2000 sprawozdań okresowych co 4 miesiące i jeszcze decydować czy podjęto właściwe kroki, czy właściwie zakwalifikowano dozorowanego.Tego się nawet nie da przeczytać. Ma też swój referat i masę innych obowiązków. W małych zespołach jest pewnie trochę łatwiej.
Uwagi trzeba zgłosić, bo są tam absurdy, na które musimy zareagować. A jeśli to nic nie da to może teraz, a może przy kolejnych zmianach mających na celu "podniesienie naszej efektywności" wkurzymy się tak bardzo, że zaczniemy myśleć o jakiejś formie protestu. Ciekawe jak będzie się miało rozporządzenie do wyników prowadzonych pomiarów czasu wykonywania poszczególnych obowiązków, w które to wyniki bardzo wierzę i upatruję w nich jedynej dla nas szansy. Musimy się tym interesować i pilnować tematu.
annna
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Deck » 12 lip 2012, 22:31

Ostatnio podzieliłem się z moją szefunią następującym pomysłem "ku okiełznaniu wzrostu obciążeń kierowników obowiązkami wprowadzanymi przez projekt Rozporządzenia" (w konwencji absurdu dorównującego absurdom Rozporządzenia): każdemu kuratorowi zawodowemu nadać funkcję kierownika, niech będzie kierownikiem swojego referatu./może nie powinienem zdradzać tak kreatywnych rozwiązań na FO/.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: constantine » 12 lip 2012, 22:37

Jarosj: AM to nie Jezus Chrystus, żeby musiał nas prowadzić. Wśród grona KRK jak i pozostałych ponad 5tys z braci kuratorskiej na pewno znajdzie się zastępstwo.
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: jarosj » 12 lip 2012, 22:51

---------- 22:49 12.07.2012 ----------

A jakoś tak nie widzę nikogo, choć pewnie wielu się pali. Nic z tego nie wynika, bo choć nas tylu, to nic się nie dzieje, chociaż dzieje się tak wiele.

---------- 22:51 ----------

Deck, tylko po co chcesz sobie dokładać pracy? Chyba, że liczysz na suty dodatek, który pewnie zaraz władza da kierownikom.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Deck » 12 lip 2012, 22:57

jarosj pisze:Deck, tylko po co chcesz sobie dokładać pracy? Chyba, że liczysz na suty dodatek, który pewnie zaraz władza da kierownikom.
Istotą koncepcji jest to, że każdy by robił to i tyle co robił dotychczas...
W kwestii dodatków liczę tylko na "trudnościowy" i ewentualnie "racjonalizatorski"...
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 13 lip 2012, 0:26

Dzięki Jarosi za wsparcie. Dokładnie tak odpowiedziałabym Natalii. Dopowiem jedynie, że łatwo Natalio oceniasz innych. Zapewniam Cię, że moje uwagi do tego rozporządzenia przesyłałam już dwukrotnie i znajdują się one w posiadaniu KRK. Nie obraziłam się na MS. Jestem oburzona i razem z kolegami z zespołu dałam dzisiaj na piśmie wyraz tego oburzenia mojemu delegatowi. Bardzo cenię nasz samorząd i korzystam z nadanych mi uprawnień w pełni i na co dzień, o czym wiedzą ci, którzy mnie znają.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: andrzej007 » 13 lip 2012, 18:37

Zacząłem czytać ze zrozumieniem projekt rozporządzenia. Ludzie to się czyta jak powieść kryminalną albo bardziej literaturę grozy!. Nie mogłem się oderwać. Autor, autorzy marnują się w tych dusznych pokoikach ministerialnych. To komedia absurdu i fantasy w jednym. Ręce same składają się do oklasków. BRAVO.

Ps. Dramat metodologi przestanie być bezprawny jak się zdaje.
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: Deck » 13 lip 2012, 20:48

andrzej007 pisze:Ps. Dramat metodologi przestanie być bezprawny jak się zdaje.
O tak. Jego miejsce zajmie równie poczytne dzieło. I to praworządne ("prawożądło")...
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Ultima » 02 sie 2012, 23:15

Na stronie internetowej MS opublikowano opinię Krajowej Rady Kuratorów o projekcie rozporządzenia. Z opinią można zapoznać się TUTAJ.

Opublikowano także uwagi przygotowane przez Kuratora Okręgowego oraz kuratorów okręgu gliwickiego KLIK!
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: Deck » 03 sie 2012, 8:43

ultima pisze:Na stronie internetowej MS opublikowano opinię Krajowej Rady Kuratorów o projekcie rozporządzenia. Z opinią można zapoznać się TUTAJ.
Zapoznałem się. Opinia trafna i merytoryczna, sporządzona z punktu widzenia praktyków probacji/wykonywania orzeczeń. Profesjonalna.
Gdyby decydenci z MS zechcieli obiektywnie pochylić się nad tymi uwagami byłbym spokojny o zgodność z zasadą legalizmu, sensowność i praktyczną użyteczność takich kluczowych uregulowań prawnych.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: lucinda » 03 sie 2012, 17:03

Też przeczytałam (a jest co czytać: 33 strony).
Kawał roboty wykonała nasza KRK, wielkie dzięki :D
Poczułam się bezpieczniej...
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych