art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Aurelius » 27 mar 2013, 0:09

Informacja od Ciebie została przekazana dalej do wiadomości.
Pozdrawiam.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: amator » 27 mar 2013, 0:13

Edwin pisze:Witam. Reprezentuję Międzyregionalną Sekcję NSZZ "Solidarność" Pracowników Sądownictwa. W związku z Waszą sytuacją spowodowaną wydaniem owego rozporządzenia postanowiliśmy wystąpić do MS o jego nowelizację. Uprzejmie proszę o kontakt osoby, które chciałby nam pomóc w "walce" z tym wytworem ministerialnej legislacji.

Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi, opracowania/stanowiska co do rozporządzenia.

PS. Poproszę o kontakt poprzez PW/mail

Cztery strony wstecz w tym samym wątku jest odnośnik do 215 stronicowego dokumentu zawierającego celne uwagi dotyczące wprowadzonego rozporządzenia, głównie KRK, nie ma chyba lepszego materiału do prac nowelizacyjnych.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: BartK » 27 mar 2013, 20:53

Czy ktoś uzywał już te nieszczęsne narkotesty? Nowe rozporządzenie wprowadza w określonych sprawach obowiązek badania podopiecznych. Ja na razie użyłem alkomatu, a od narkotestu przeczytałem tylko instrukcję obsługi, po której zamarłem. Otóż prawidłowy wynik badania wymaga pobrania próbek śliny w chyba czterech miejscach w jamie ustnej, za pomocą powolnych kulistych ruchów, około 15 razy w kazdym miejscu i całkowity czas tego grzebania w gębie, że tak się brzydko wyrażę, powinien trwac około 3 minuty! Czy może ktoś z szanownych twórców tego bubla prawnego przetestował te wspaniałe testy na osobach skazanych i uzaleznionych?
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Inka » 27 mar 2013, 21:55

U nas głęboko pochowane w biurkach .
Inka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 22 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

co z dotychczasowymi dozorami.

Postautor: piterek69 » 27 mar 2013, 23:08

Mam pytanie ? . Czy kategoryzacja dozorów dotyczy spraw które wpływają do zespołu, czy też musimy dokonywac " rewolucji " i brać od społecznych na siebie sprawy kat. C. Jeśli tak, to co wtedy, bo wówczas moje osobiste obciążenie znacznie przekroczy 35 dozorów . Co o tym sądzicie ?
piterek69

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jarosj » 27 mar 2013, 23:23

Jest źle. Będzie gorzej.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: VIOLA » 27 mar 2013, 23:49

---------- 22:48 27.03.2013 ----------

Bartłomiej pisze:Czy ktoś uzywał już te nieszczęsne narkotesty? Nowe rozporządzenie wprowadza w określonych sprawach obowiązek badania podopiecznych. Ja na razie użyłem alkomatu, a od narkotestu przeczytałem tylko instrukcję obsługi, po której zamarłem. Otóż prawidłowy wynik badania wymaga pobrania próbek śliny w chyba czterech miejscach w jamie ustnej, za pomocą powolnych kulistych ruchów, około 15 razy w kazdym miejscu i całkowity czas tego grzebania w gębie, że tak się brzydko wyrażę, powinien trwac około 3 minuty! Czy może ktoś z szanownych twórców tego bubla prawnego przetestował te wspaniałe testy na osobach skazanych i uzaleznionych?

Zamówiliśmy, niedawno dotarły do Zespołu , przymierzamy się do testowania . Niestety , z innych ZKSS docierają do nas informacje, że to jakaś porażka. Oprócz czasu i techniki badania ( brrrr) właściciel jamy ustnej musi jeszcze duuuużo śliny . W przeciwnym wypadku - wynik NEGATYWNY.

Może tak Państwo z MS pogrzebaliby trochę w cudzych ...... ustach ????
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 0:07 przez VIOLA, łącznie zmieniany 2 razy
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: spawacz » 27 mar 2013, 23:49

Już widzę jak paluchy będę wkładał do buzi chorego na HCV i inne świństwa z ewentualną groźbą pogryzienia, oślinienia, polizania. ¯adnych debilnych narkotesterów. Odnośnie kategoryzacji to sprowadzam do przykładu dwóch braci mieszkających pod jednym dachem. Jeden dozór prowadzony jest po staremu od ok. 1 roku, a drugi brat dostanie dozór powiedzmy za miesiąc. Czy obu prowadzić tak samo czy może na dwa sposoby?. Jak dla mnie absurd. Wszystko co stare też będziemy robić po nowemu. Tak, będzie gorzej. Minister Gowin już to dziś powiedział. Widzi sens w determinacji do dalszych zmian.
spawacz
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Postautor: amator » 28 mar 2013, 0:12

Bartłomiej pisze:Czy ktoś uzywał już te nieszczęsne narkotesty?

Testy na ślinę są fatalne w stosowaniu i cholernie drogie, terapeutka z poradni śmiała się z nich, u nich takich rzeczy się nie używa, to raczej do domowego użytku jak ktoś chce samodzielnie sprawdzić czy organizm jest czysty. Jak skazanemu z testem nie będzie po drodze to za żadne skarby go nie wykonasz prawidłowo. Dozorowany może sobie udawać że go nasącza a odda suchy i test wyjdzie nie prawidłowy. Ja pierwszy test zmarnowałem, drugi wyszedł połowicznie dopiero przy kolejnych nabrałem wprawy, jeśli można tak powiedzieć. Ruchy koliste na policzkach i języku są mało ważne, klient musi wystarczająco długo trzymać tester pod językiem żeby się dobrze nasączył ślina. Trzeba to robić z zegarkiem w reku, test nie może być krótszy niż zalecane 3 min, przy czym zmniejszam czas przeznaczony na pocieranie policzków a pilnuje by dłużej trzymali pod językiem (prawie minutę), dopiero wówczas mam wynik prawidłowy.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: VIOLA » 28 mar 2013, 0:16

Dzięki Amator za instrukcję , skorzystamy . Nie ma to jak praktyka .
A czy te "koliste ruchy na policzkach" wykonujesz testerem Ty , czy sam skazany?
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: amator » 28 mar 2013, 0:30

To jest rola skazanego, nie grzebię się w ślinie podopiecznych, chociaż samodzielnie pewnie bym test wykonał dokładniej.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Re: co z dotychczasowymi dozorami.

Postautor: VIOLA » 28 mar 2013, 0:30

piterek69 pisze:Mam pytanie ? . Czy kategoryzacja dozorów dotyczy spraw które wpływają do zespołu, czy też musimy dokonywac " rewolucji " i brać od społecznych na siebie sprawy kat. C. Jeśli tak, to co wtedy, bo wówczas moje osobiste obciążenie znacznie przekroczy 35 dozorów . Co o tym sądzicie ?

Zdecydowanie bez rewolucji, spokojnie , po dokładnej analizie......... Przyjdzie czas na sprawozdanie z przebiegu dozoru.
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: amator » 28 mar 2013, 0:35

Jeszcze jedna istotna rzecz, jeśli po 3 minutach tester nie będzie wystarczająco nasączony żeby kreski kontrolne wychyliły się do góry to trzeba niezwłocznie powtórzyć cała procedurę. Ja pierwszy test zawaliłem ponieważ za długo czekałem na ruch kresek kontrolnych a w tym czasie test mi wysechł i był do wywalenia. Po prawidłowym badaniu kreski te osiągaja właściwy poziom w kilka sekund.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: VIOLA » 28 mar 2013, 0:39

amator pisze:Jeszcze jedna istotna rzecz, jeśli po 3 minutach tester nie będzie wystarczająco nasączony żeby kreski kontrolne wychyliły się do góry to trzeba niezwłocznie powtórzyć cała procedurę.

Tym samym testem ? ( Przepraszam jeśli to głupie pytanie :-) ))

A co do ceny, faktycznie 1 test = 83 zł brutto
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: constantine » 28 mar 2013, 1:35

VIOLA pisze:A co do ceny, faktycznie 1 test = 83 zł brutto

Testy ślinowe są droższe od urynowych.
Viola, Amator: o czym Wy piszecie? A mieliście profesjonalne szkolenie w zakresie przeprowadzania testów??? ¯aden Sędzia tego wyniku testu i tak nie uwzględni. Ja tam czekam na szkolenia - bez tego nie ruszam z tematem.
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych