pyt?- ryczałty

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pyt?- ryczaŁty

Postautor: pinio4000 » 14 paź 2005, 17:07

co zrobić gdy prezes sądu przysyła pismo o ograniczeniu ryczałtu do 2 % , gdy przepis ustawy przewiduje od 2% do 4% , a kierownik zespołu takiego wniosku nie składał . Placimy 44 zł w miejscu zamieszkania kuratora i 53 zł w terenie ? jaka jest praktyka w innych okregach. ? Tak jest na północy/
pinio4000

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: pi » 14 paź 2005, 23:58

Witaj.
U nas na wschodzie opracowaliśmy inna praktykę. Płacimy w zależności od nakałdu pracy i własnego zaangażowania. Jest to przedział 2-3%. Nie tak bardzo liczy się to, gdzie podopieczny mieszka. Bo jak mogę wycenić kuratora społecznego, jeżeli w karcie czynności widnieją trzy wpisy takiej samej treści: "Byłem, nikogo nie było w domu"?
Pozdrowionka
pi

Postautor: dorosła » 15 paź 2005, 10:40

Dzieląc się swoimi doświadczeniami w kwestii ryczałtów:
- nigdy nie płacę ryczałtu, jeżeli otrzymuje kartę czynności z wpisami "byłem, nikogo nie zastałem w domu"]
- płacimy od 2-4% w zależności od "trudności" dozoru i wykonywanych "innych" czynności kuratora społecznego (kontakt z dzielnicowym, opieką itp).
- prawie zawsze płacę 4% za objęcie dozoru (prawie zawsze, bo jak nie zawiera wstępnej diagnozy i zamierzeń resocjalizacyjnych to zwracam do poprawki i obniżam ryczałt)

Poza tym nie płacę wcale ryczałtów, jeżeli kurator społeczny nie skontaktuje się ze mną co miesiąc i nie przekaże mi informacji o podopiecznych (bo wtedy uważam, że nie miał z nim kontaktu)
Ale to są takie nasze zespołowe przyzwyczajenia.
Pozdrawiam
dorosła
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: grzegorzb » 17 paź 2005, 10:28

Zgodnie z pismem z MS (DSP VIII 7005/2/03) o wysokości należnego ryczałtu decydować powinien i tu cytuję:"stopień skomplikowania sprawowanego środka". Trudno przyznać więc tę samą kwotę osobie sprawującej dozór nad osobą skazaną np. za jazdę pod wpływem alkoholu a osobie sprawującej dozór nad narkomanem. Tak więc w pierszym rzędzie powinno się zwrócić uwagę na w/w fakt, a dopiero w następnej kolejności decydować mogą takie agrumenty jak odległość.
grzegorzb

Postautor: anca » 13 lis 2005, 12:04

Zamierzamy wprowadzić praktyke naliczania wysokiego ryczałtu/nawet do 4%/ za sprawozdania wstępne .Chcemy w ten sposób zmobilizowac kuratorów społecznych do sporządzania wnikliwej,wszechstronnej diagnozy...co mamy nadzieję będzie procentowało w dalszej pracy z dozorowanym.
Czy w którymś z Waszych zespołów funkcjonuje taki zwyczaj? ....czy sprawdza się???.... co o tym myslicie???
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Zet » 13 lis 2005, 14:11

anca
Robimy tak od dluzszego czasu. Sprawozdanie z objecia dozoru oceniamy na 3,5 - 4 %, jezeli zawiera rzetelna diagnoze srodowiskowa i plan pracy res. - wych.
Generalnie ryczalty naliczamy: 2,0 - 2,5 - 3,0 - 3,5 - 4,0.
1 Ocena wyjsciowa za karty jest 3,0 %
2 Dozor trudny (czeste kontakty z instytucjami pomocowymi, praca ze sprawca i ofiara przestepstwa - zwlaszcza przy roznych adresach, praca z rodzina dozorowanego, itp. - ryczalt podwyzszony do 3,5 %)
3 Dozor latwy, niewymagajacy licznych kontaktow z instytucjami i tego co w pkt 2 - ryczalt obnizony do 2,5 %
4 Slaba pod wzgledem merytorycznym karta (wymagajaca dokonywania ustalen przez kuratora zawodowego) - ryczalt 2,0 % lub wcale (kurator spoleczny jest wzywany na rozmowe i dodatkowe przeszkolenie, jezeli sytuacja sie powtarza dziekujemy kuratorowi za wspolprace).
Nie wykluczamy mozliwosci ryczaltu 4 % za karte, ale to oznacza ze dozor jest bardo trudny i ze przejmie go kurator zawodowy.
O stopniu trudnosci nie decyduje rodzaj popelnionego przestepstwa (bardzo trudny moze byc dozor ze 186), ale stopien deprawacji dozorowanego, jego postawa, wklad pracy kuratora, itd.
Wyskoksci ryczaltu nie roznicujemy ze wzgledu na odleglosc do miejsca zamieszkania dozorowanego. Nie uwazamy, ze jestesmy od liczenia kilometrow. Kurator spoleczny przy przyjeciu wie na jakim bedzie pracowal terenie i dojazdy wkalkulowuje w koszty.
Zasady sa dosc przejrzyste, obowiazuja caly zespol. Ani kierownik, ani prezes nie kwestionuja tak naliczonych ryczaltow.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: anca » 13 lis 2005, 15:36

Dziękuję za tak szybką odpowiedż .
Faktycznie macie bardzo przejrzyste zasady....kto wie czy nie pokusimy sie o wprowadzenie ich po pewnej modyfikacji u siebie.
U nas zasady sa zbliżone/hmm...stawki trochę niższe...:)/
, ale nikt jak dotąd nie pokusił się o tak precyzyjne ich nazwanie.
Cieszę się ,że potwierdzasz zasadność naliczania extra ryczałtu za sprawozdania wstępne.Jeszcze nie wiem jak to będzie funkcjonowało u nas...ale obawy sa już mniejsze :)
Pozdrawiam
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: kuratorka » 14 lis 2005, 17:49

no wlasnie sprawozdanie wstepne.Ja jestem "swiezutkim" kuratorem i ostatnio pytajac znajoma kuratorke o pierwszy wywiad,co jest najwazniejsze odpowiedziala: pytasz o kwestie materialna, mieszkaniowa, forme splaty dlugu ... to trwa kilkanascie minut. To chyba nie tak winien wygladac 1 wywiad?Tak mi sie zdaje.Jakos zbyt ogolnie i malo w tym precyzji.
Chcialam sie dowiedziec jak wy go tego podchodzicie?

pozdrawiam
E.
kuratorka

Postautor: Taki » 14 lis 2005, 21:04

Uważam, że przede wszystkim kurator społeczny powinien znać wysokość ryczałtu należną mu za sprawowanie danego dozoru. Krótko: ile i za co.
Pracuję w tym fachu trochę i nigdy nie wiem do końca jak to jest oceniane. Mam kilka dozorów, co miesiąc wpływa parę zł na konto i nic poza tym.
Taki

Postautor: michu » 24 lis 2005, 21:07

Kuratorowi społecznemu powierzono dozór w dniu 16.01. Kurator nawiązał kontakt z podopiecznym w ciągu 7 dni i w dniu 30.01. złożył pierwsze sprawozdanie. Następne sprawozdania były składane w dniach 30.04, 30.07., kolejne sprawozdanie kurator złożył w dniu 1. 11. W związku z tym, że kurator spóźnił się o jeden dzień kurator zawodowy postanowił nie zapłacić ryczałtu za sprawowanie tego dozoru.
Zastanawiam się czy kuratora społeczny otrzymuje ryczałt za sprawowanie dozoru czy za składanie sprawozdań. Oczywiście zgadzam się, że sprawozdania powinny być oddawane w terminie, ale mówimy tu o zaledwie jednym dniu różnicy, ale przecież w tym okresie dozór był sprawowany właściwie. Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
michu

Postautor: michu » 24 lis 2005, 21:14

oczywiście 2.11. a nie jak napisałem 1.11. , ale sedno sprawy pozostaje
Awatar użytkownika
michu

Do kuratorów spoŁecznych

Postautor: Taki » 24 lis 2005, 22:21

Ciekaw jestem czy znacie jak jest oceniana wasza praca za poszczególne dozory? Skoro istnieje rozbieżność 2%- 4% to chyba warto wiedzieć.
Taki

a zawodowy?

Postautor: jaro150 » 27 lis 2005, 8:05

Ila zarabiają zawodowi: kurator, starszy,...? Czy mają dodatkowo płacone za wywiady? :?:
jaro150

Postautor: eipiem » 27 lis 2005, 10:17

Jaro 150,

polecam rzetelna lekture Ustawy o kuratorach i Rozp.MS w sprawie wynagrodzeń (Dz.U. 02.239.2037).
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Dzięki

Postautor: jaro150 » 27 lis 2005, 18:27

OK, poczytam tam sobie. Może jednak ktoś może wklepać te kilka cyferek?
jaro150

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych